Ripša eļļa.
Ripsis (angliski: turnip rape) jeb largo ir Brassica rapa subsp. oleiferašķirne, kas piemērota bioloģiskām saimniecībām.[1] Ripša eļļai atšķirībā no rapša eļļas ir līdz pat 3 reizēm zemāks oleīnskābes saturs, bet tā satur pat divreiz vairāk linolēnskābes. Tai raksturīgs samērā augsts erukskābes saturs.[2]
Ripša eļļa var būt noderīga kardiovaskulāro risku profilaksē[3] - tā samazina LDL holesterīna līmeni[4]. Holesterīna līmeņa samazināšanās novērota arī pētījumos ar pacientiem, kam it metabolais sindroms (dažādi kardiovaskulārie riski – viscelara aptaukošanās, hipertensija, dislipidēmija, glikozes tolereance vai diabēts)[5].
Ripša eļļa.
[2]International Journal of Food Properties, 18:2145–2154, 2015
[3]Diabetol Metab Syndr. 2018 May 4;10:38. doi: 10.1186/s13098-018-0340-7.
[4]Lipids Health Dis. 2010 Dec 1;9:137. doi: 10.1186/1476-511X-9-137.
[5]J Investig Med2018;66:11–16. doi:10.1136/jim-2017-000495
Eļļas testēšanas procesā saskārāmies ar faktu, ka lielākā daļa mūsu uzrunāto cilvēku vispār nezināja kas ripsis tāds ir un ar ko tas atšķiras no rapša.
Tāpēc mēs sniedzam skaidrojumu par galvenajām abu sēklaugu un no tiem iegūstamo eļļu atšķirībām.
Pirmā atšķirība ir tāda, ka ziemas ripsis salīdzinājumā ar rapsi ir būtiski ātraudzīgāks, kas samazina kaitēkļu un nezāļu kaitējumu sējumiem.
Tāpēc ripša audzēšanai nav nepieciešami ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi, kas to padara interesantu bioloģiskajai lauksaimniecībai.
Otra atšķirība ir maigāka garša, kas ir svarīgi ēdiena gatavošanas procesā, jo neietekmē tā kopgaršu.
Trešā atšķirība ir dūmošanas punkts( +238 C), kurš ir par 33 grādiem augstāks nekā rapsim, un tāpēc ripša eļļa ir salīdzinoši drošāk izmantojama cepšanai.
Abu eļļu bioķīmiskie raksturlielumi ir samērā līdzīgi, un arī to potenciālā iedarbība uz cilvēka veselību daudz neatšķiras.
Abas eļļas var būt noderīgas kardiovaskulāro risku profilaksē[1] - tās samazina LDL holesterīna līmeni[2]. Holesterīna līmeņa samazināšanās novērota arī pētījumos ar pacientiem, kam it metabolais sindroms (dažādi kardiovaskulārie riski – viscelārā aptaukošanās, hipertensija, dislipidēmija, glikozes tolereance vai diabēts)[3].
Gan rapsis, gan ripsis ir atzīts par spēcigu alergēnu maziem bērniem ar atopisko dermatītu.[4]
Turnip rape oil.
We offer us a very good universal-use oil pressed from organically grown seed, a turnip rape ( rapeseed's "brother") oil.
The turnip rape or largo is a variety of Brassica rapa subsp. oleifera suitable for organic farms. [1] The turnip rape oil, unlike rapeseed oil, has a oleic acid content of up to 3 times lower but contains even twice the linolenic acid quantity. It is characterised by a relatively high level of erucic acid [2].
Turnip rape oil may be useful in the prevention of cardiovascular risks [3]: it reduces LDL cholesterol [4]. Decreases in cholesterol levels have also been observed in studies in patients with it metabolic syndrome (various cardiovascular risks include visceral obesity, hypertension, dyslipidaemia, glucose tolereance or diabetes) [5].
[2]International Journal of Food Properties, 18:2145–2154, 2015
[3]Diabetol Metab Syndr. 2018 May 4;10:38. doi: 10.1186/s13098-018-0340-7.
[4]Lipids Health Dis. 2010 Dec 1;9:137. doi: 10.1186/1476-511X-9-137.
[5]J Investig Med2018;66:11–16. doi:10.1136/jim-2017-000495
In the oil testing process, we were confronted with the fact that most of the people we were talking about did not know what turnip rape was and what it was different from rapeseed.
Therefore, we are providing clarification on the main differences between the two seed crops and the oils to be obtained from them.
The first difference is that winter turnip rape is significantly more rapid compared to rapeseed, which reduces the damage of pests and weeds to crops.
Therefore, the cultivation of turnip rape does not require chemical plant protection products which make it interesting for organic farming.
The other difference is a softer taste, which is important in the cooking process because it doesn't affect its common taste.
The third difference is the smoking point (+238 C), which is 33 degrees higher than rapeseed, and is therefore relatively safer to be used for baking.
The biochemical characteristics of both oils are relatively similar and their potential exposure to human health is not much different.
Both oils may be useful in the prevention of cardiovascular risks [1]: they reduce LDL cholesterol [2]. Decreases in cholesterol levels have also been observed in studies in patients with IT metabolaic syndrome (various cardiovascular risks include visceral obesity, hypertension, dyslipidaemia, glucose tolereance or diabetes) [3].
Both rapeseed and turnip rape are recognised as a potent allergen for young children with atopic dermatitis [4].
[1]Diabetol Metab Syndr. 2018
May 4;10:38. doi: 10.1186/s13098-018-0340-7.
[2]Lipids Health Dis. 2010 Dec 1;9:137. doi: 10.1186/1476-511X-9-137.
[3]J Investig Med2018;66:11–16. doi:10.1136/jim-2017-000495