Vai zini no kurienes nāk Tava kokosriekstu eļļa?
Par kokosriekstu eļļas labajām īpašībām pasaulē runā daudz un pamatoti. Šobrīd kokosriekstu eļļa ir kļuvusi par tādu kā kulta produktu ne tikai kulinārajā pasaulē, bet arī veselībā un skaistumkopšanā. Bet kas tad īsti ir kokosriekstu eļļa? Vai tikai nosaukums "kokosriekstu eļļa" garantē to, ka tā sniegs visus solītos labumus? Nav nemaz tik vienkārši, jo ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību tam, kur un kā šī kokosriekstu eļļa ir iegūta. Veikalu piedāvājumā var atrast ļoti dažādas kvalitātes kokosriekstu eļļu, tāpēc īpaša uzmanība jāpievērš etiķetē rakstītajam.
Viena no kokosriekstu eļļas patīkamajām īpašībām ir tā, ka to drīkst karsēt, un tā nezaudē savas labās īpašības. Bet, vai tas strādā arī pie eļļas iegūšanas? "Karsēšanu" eļļu ieguves procesā attiecina uz rafinētajām eļļām. Lielākā daļa milzīgo ražotāju kokosriekstu eļļas ražo no kopras (copra). Kopra ir žāvēts kokosriekstu kodols. Šis process notiek, veicot dūmošanu, "sauļošanos" un žāvēšanu, vai visu trīs metožu kombināciju. Ja standarta kopra tiek izmantota kā izejmateriāls, nerafinētā kokosriekstu eļļa, kas iegūta no kopras, nav piemērota lietošanai un ir jāattīra - jārafinē. Tas ir tāpēc, ka veids, kā lielākā daļa kopru tiek žāvētas, nav no tiem sanitārākajiem. Standarta galaprodukts, kas izgatavots no kopras, ir RBD kokosriekstu eļļa. RBD atvasinājums - rafinēta, balināta un dezodorēta. Eļļu dezodorizēšanai izmanto augstu siltumu, un eļļu parasti filtrē caur balinošajiem māliem, lai noņemtu piemaisījumus. Nātrija hidroksīdu parasti izmanto, lai atdalītu brīvās taukskābes un pagarinātu uzglabāšanas laiku. Izklausās diezgan "kārdinoši" vai ne? Un tas ir visizplatītākais veids, kā pasaulē masveidā tiek ražota kokosriekstu eļļa. Modernākās metodes arī izmanto ķīmiskos šķīdinātājus, lai no kopras iegūtu pēc iespējas vairāk eļļas, tādā veidā palielinot apjomus un nodrošinot zemāku produkta cenu. Jāpiebilst, šādas apstrādes procesā iet zudumā cilvēka organismam tik vērtīgas vielas, piemēram taukskābes un vitamīni. Tāpēc, iegādājoties kokosriekstu eļļu, iesakām izvēlēties auksti spiestu eļļu.
Auksti spiestu, jeb "virgin" kokosriekstu eļļu iegūst izmantojot svaigu kokosriekstu, turpmākajā attīrīšanā izslēdzot jebkādas ķimikālijas vai augstas temperatūras. Kokosrieksta kodols saudzīgi tiek izžāvēts un no tā tiek spiesta eļļa aukstā spieduma spiedē. Tā ir saudzīgākā eļļas iegūšanas metode. Piebildīsim, ka atšķirībā no olīveļļas, kur iedalījumi "virgin" un "extra virgin" tiešām nozīmē 2 dažādus eļļu veidus, kokosriekstu eļļas gadījumā tas ir vienkārši mārketinga triks, jo eļļas iegūšanai izmanto tikai 2 metodes - rafinētā (refined) un aukstā spieduma (virgin). Par auksti spiestu kokosriekstu eļļu izvēli Latvijas veikalu plauktos sūdzēties nevarētu. Tomēr arī šī tipa kokosriekstu eļļu vidū ir jāpievērš uzmanība produkta kvalitātei. Tas, ka uz iepakojuma ir rakstīts "eco", "extra virgin" vai "organic" nebūt negarantē, ka tas ir 100% tīrs produkts. Lielie eļļu ražotāji mēdz grēkot ar produktu kvalitāti, piemēram, eļļas spiešanas procesu tīri nenovedot līdz galam, beigās tāpat to dēvējot par 100% aukstā spieduma produktu. Pie tam, lielākā daļa Latvijas eļļu izplatītāji tās importē no ārvalstīm, nevis ražo paši, līdz ar to par produkta kvalitāti garantēt ir daudz grūtāk. Mēs, "Eļļas Ķēķis", esam vienīgie auksti spiestas kokosriekstu eļļas ražotāji Baltijas valstīs, īpaši sekojot līdzi izejvielu kvalitātei. Iegādājoties eļļu no mums, klients var būt drošs par 100% dabīgu un kvalitatīvu augstākā labuma produktu, kas ražots tepat Latvijā.
Patiesi kvalitatīvas auksti spiestas eļļas ražošana ir smalks un laikietilpīgs process, kam nepieciešama individuāla pieeja un regulāra uzraudzība, ko lielie ražotāji vienkārši nespēj nodrošināt augstākajā līmenī. Tāpēc vēlreiz, pirms iegādājaties kokosriekstu eļļu, aicinām pievērst īpašu uzmanību tās kvalitātei.
Foto: capululuancoconut.com
Do you know where your coconut oil comes from?
About he good qualities of coconut oil in the world are talking a lot and justifiably. At the moment, coconut oil has become a cult product, not only in the culinary world but also in health and beauty. But what is coconut oil? Or just the name “coconut oil” guarantees that it will provide all the promised benefits? It's not that simple, because it's very important to focus on where and how this coconut oil is obtained. The shop offers a very different quality of coconut oil, so special attention should be paid to what appears on the label.
One of the pleasing qualities of coconut oil is that it can be heated and it does not lose its good qualities. But, does it also work on getting oil? “Heating” in the oil extraction process applies to refined oils. Most of the giant producers produce coconut oils from copra. Copra is a dried coconut kernel. This process takes place by smoking, “sunscreen” and drying, or by a combination of all three methods. If the standard copra is used as a raw material, the unrefined coconut oil obtained from copra is not suitable for use and must be purified - needs to be refined. This is because the way most copra is dried is not the most sanitary. The standard finished product made of copra is RBD coconut oil. RBD derivative - refined, bleached and deodorised. High heat is used for deodorising oils and the oil is usually filtered through the bleaching clay to remove impurities. Sodium hydroxide is normally used to separate free fatty acids and to extend the storage period. Sounds pretty “tempting” doesn't it? And this is the most common way in which coconut oil is produced en masse in the world. The most advanced methods also use chemical solvents to obtain as much oil as possible from copra, thereby increasing volumes and ensuring lower product prices. It should be noted that during such treatment, substances such as fatty acids and vitamins are lost whi is wery important for the human body. So when you buy coconut oil, we recommend that you choose cold-pressed oil.
Cold-pressed, or “virgin”, coconut oil is obtained using fresh coconut, rule out any chemicals or high temperatures in subsequent purification. The coconut kernel is gently dried and the oil is pressed from it in a cold press . It is the most lenient method of obtaining oil. Let us add that, unlike olive oil, where the breakdowns “virgin” and “extra virgin” really mean 2 different types of oil, in the case of coconut oil, it is simply a marketing trick, since only 2 methods are used to extract oil - refined and cold pressing (virgin). The choice of cold-pressed coconut oils on the shelves of Latvian shops could not be complained about. However, buying this type of coconut oil should also focus on the quality of the product. The fact that the packaging says “eco”, “extra virgin” or “organic” does not necessarily guarantee that it is a 100% clean product. Large oil producers sin with the quality of products, for example, by not correct ending the oil-pressing process completely, eventually also calling it 100% cold-pressed products. In addition, most Latvian oil distributors import them from foreign countries, rather than produce them themselves, so it is much more difficult to guarantee the quality of the product. We are the only producers of cold-pressed coconut oil in the Baltic States, especially following the quality of raw materials. By purchasing oil from us, the customer can be safe for 100% of natural and high-quality high-quality products produced here in Latvia.
Production of really high-quality cold-pressed oil is a delicate and time-consuming process that requires individual access and regular monitoring that large producers simply cannot provide at the highest level. So again, before purchasing coconut oil, we call for special attention to its quality.