Eļļu spiešanas veidi
Foto: frantoiomagnone.com
Iegādājoties augu eļļu, iespējams, pircējam nav tik svarīgi kādā veidā šī eļļa ir iegūta, bet tehnoloģijai ir būtisks iespaids uz eļļas sastāvu un no tā izrietošo iedarbību uz cilvēka veselību.
Kā jau visur, arī eļļu nozarē komercijas vajadzības būtiski ietekmē to ražošanas procesu, jo ražotājiem (īpaši lielajiem), kas eļļas ražo lielos apjomos, ir ļoti svarīgi no izejvielas iegūt maksimāli daudz eļļas un, ka tās var uzglabāt un lietot iespējami ilgāku laiku, vienlaicīgi saglabājot ķīmisko stabilitāti.
Tāpēc eļļu spiešanai industriālos apjomos tiek lietotas metodes, kas ir orientētas uz iepriekšminēto mērķu sasniegšanu.
Īpašs stāsts ir par auksto spiedi
Klasiskajā izpratnē tā nozīmē sēklu, riekstu vai citu augu valsts izejmateriālu mehānisku spiešanu, eļļas temperatūrai nepakāpjoties augstāk par + 45 C .
Šī ir vissaudzīgākā rūpnieciski izmantojamā metode, jo ļauj maksimāli saglabāt eļļās visas bioķīmiski aktīvās vielas, dabīgo eļļas krāsu un smaržu, bet trūkums, ja to par tādu var uzskatīt, ir tāds, ka eļļas ilgstoši glabājot oksidējas un tādējādi zaudē kvalitāti.
Mazam uzņēmumam, kāds ir arī mūsu, šī nav liela problēma, jo mēs eļļas varam ražot mazos un pat ļoti mazos daudzumos, kas nozīmē eļļu ātras aprites iespēju un, attiecīgi, daudz mazāku iespēju oksidēties.
Lielajiem uzņēmumiem šādas iespējas nav, un tāpēc tie ir spiesti papildināt auksto spiedi ar „palīgdarbībām” lai eļļas padarītu ilgāk glabājamas un palielinātu to ieguves apjomu.
To panāk ar darbību kopumu ko apzīmē kā „RBD”, kas nozīmē rafināciju, balināšanu un dezodorāciju, taču pirms tam tiek veikta eļļas ekstrakcija izmantojot šķīdinātājus, visbiežāk heksānu („Heksāns (CH3(CH2)4CH3) pieder pie piesātinātajiem ogļūdeņražiem - alkāniem. Heksāns normālos apstākļos ir viegls, bezkrāsains, gaistošs šķidrums. Lieto kā inertu, nepolāru šķīdinātāju. Iegūst no naftas vieglajām frakcijām.” [1] ).
Kopumā process risinās tā, ka vispirms notiek eļļas spiešana izmantojot auksto spiedi( iegūst apm 70% eļļas), bet, procesā radušās izspaidas pēc tam tiek ekstraģētas ar šķīdinātājiem, iegūstot vēl apm 15% - 18% eļļas. Pēc tam, kad eļļa ir iegūta, šķīdinātāju no tās atdala, bet galaproduktā tomēr var būt saglabājies tā neliels daudzums.
Tagad tieši par RBD:
Rafinācija
Dažām eļļām tiek veikti „kondicionēšanas” pasākumi lai atdalītu nogulsnes,potenciāli nestabilākus ķīmiskus savienojumus( piem. fosfolipīdus) mainītu krāsas toni, uzlabotu tekstūru, kā arī pagarinātu eļļas glabāšanas laiku. Eļļa tiek uzkarsēta līdz +80C, pēc tam tai tiek pievienots reaģents vāja skābes pamatšķīduma formā( bieži lieto citronskābi). Turpinājumā eļļas un skābes maisījums minētajā temperatūrā tiek noturēts līdz 15 minūtēm, tad atdzesēts un, pēc nogulšņu izveidošanās, attīrīts no tām ar centrifūgas palīdzību.
Skābes šķīdumu no eļļas izmazgā ar ūdeni.
Balināšana
Tā tiek veikta lai uzlabotu eļļas krāsu un dzidrumu. Balināšana atdala eļļas sastāvdaļas, kas palielina tās oksidācijas ātrumu, kas būtiski eļļām, ko paredzēts izmantot augstu temperatūru apstākļos.
Lai panāktu balinošo efektu, eļļa tiek sajaukta ar īpašiem balinošajiem māliem. Šo maisījumu bezskābekļa vidē uzkarsē līdz +90C temperatūrai. Dažādi ( gan vēlami, gan nevēlami) ķīmiskie savienojumi piesaistās balinošā māla daļiņām. Pēc tam, filtrējot vai centrifugējot, atdala māla daļiņas un tām piesaistījušos ķīmiskos savienojumus.
Dezodorēšana
Auksti spiestas augu eļļas satur dažādus ķīmiskus komponentus. Tie var būt vitamīni, proteīnu fragmenti, tauskābes, lipīdi u.c. Dezodorēšanas procesā, daudzus no tiem (arī veselībai noderīgus) atdala, līdz augstai temperatūrai uzsildītai eļļai, vakuumā pūšot cauri tvaiku. Termoķīmiskās reakcijas rezultātā eļļa tiek maksimāli attīrīta, zaudējot gan tai raksturīgo krāsu, gan arī garšu.
Ir vēl arī citas eļļas spiešanas metodes, bet par tām citreiz.
Rezumējot šeit aprakstīto var teikt, ka, ja ir vēlēšanās iegādāties eļļu, kura var tikt izmantota ilgu laiku, bet ķīmiskā sastāva ziņā ir diezgan "nabaga”, tad var pirkt gaiši dzeltenas krāsas eļļas caurspīdīga stikla pudelītēs ar uzrakstu uz etiķetes "cold pressed" un "refined”, bet, ja ir vēlēšanās iegūt eļļu, kas ir saglabājusi savu dabisko krāsu, smaržu un maksimālu daudzumu veselību veicinošu ķīmisko savienojumu, tad jāpērk eļļas tumšas krāsas pudelēs ar marķējumu tikai "cold pressed" vai "auksti spiesta".
Izvēle, protams, ir katra paša ziņā!
Types of oil pressing.
When purchasing vegetable oil, may not be as important to the buyer in any way that the oil is obtained, but the technology has a significant impact on the composition of the oil and the resulting effects on human health.
As everywhere, in the oil sector, commercial needs have a significant impact on their production process, since it is very important for producers (especially large ones) producing large quantities of oil to obtain the maximum quantity of oil from the raw material and that's why they can be stored and used for as long as possible while maintaining chemical stability.
Therefore, methods aimed at achieving the above objectives are used for oil pressing in industrial volumes.
A special story is about the cold press.
In the classical sense, this means the mechanical pressure of seed, nuts or other vegetable raw materials with the oil temperature rising up to + 45 C.
This is the most gently industrial method since it allows for the maximum preservation of all biochemical substances, natural oil colour and odours in oils, but minus is - , if that oils are stored for a long period it oxidation and thus lose quality.
For a small company, as we are, this is not a big problem, because we can produce oils in small and even very small quantities, which means the possibility of a rapid movement of oils and, accordingly, a much smaller opportunity to oxidise.
Large companies do not have this option and are therefore forced to replenish the cold press with “ancillary activities” to make oils more stored and to increase their production.
This is achieved by a set of operations defined as “RBD”, which means refining, bleaching and deodorisation, but is preceded by oil extraction using solvents, most commonly hexane (“Heksane (CH3 (CH2) 4CH3) belongs to saturated hydrocarbons - alkanes. Hexane is a light, colourless, volatile liquid under normal conditions. Is used as an inert, non-polar solvent. Obtained from the light fractions of oil. '[1]).
In general, the process will be carried out in such a way that the oil is first pressed using a cold press (obtaining a 70% of oil),and after that the residue resulting from the process is then extracted with solvents, producing a further 15% to 18% of oil. After the oil has been obtained, the solvent is removed from it, but a small amount of the solvent may still remain in the final product.
Now, just about RBD:
Refining.
For some oils, “conditioning” measures are taken to separate the sediment, to change the colour tone of potentially more unstable chemical compounds (e.g. phospholipides), to improve the texture, and to extend the storage time of the oil. The oil is heated to +80 C and is then added to the reagent in the form of a weak basic acid solution (commonly used citric acid). The mixture of oil and acid is then maintained for up to 15 minutes at that temperature, then refrigerated and, after the deposition has been formed, purified by a centrifuge.
Wash the acid solution from the oil with water.
Bleaching
This is done to improve oil colour and clarity. Bleaching separates oil ingredients that increase its oxidation rate, essential for oils intended to be used in high temperatures.
To achieve the bleaching effect, the oil is mixed with special bleaching clay. Heat this mixture to +90 C in an oxygen-free environment. Various chemical compounds (both desirable and undesirable) attach to particles of bleaching clay. Then, when filtering or centrifugating, the particles of clay and the chemical compounds attached to them shall be removed.
Deodorising
Cold-pressed plant oils contain a variety of chemical components. These can be vitamins, protein fragments, fatty acids, lipids, etc. In the deodorisation process, many of them (is good for health) are removed, to high-temperature heated oil, blowing steam through the vacuum. As a result of the Thermochemical reaction, the oil is purified as much as possible, losing both its colour and its taste.
There are other oil-pressing methods, but other times.
In summary, what is described here is that if you want to buy oil that can be used for a long time, but in terms of chemical composition is quite 'poor', you can buy pale yellow oil in transparent glass bottles labeled “cold pressed” and “refined”, but if you want to get oil that has saved your natural chemical compounds of colour, odours and maximum number of health-enhancing chemicals should then be purchased in dark oil bottles labelled only “cold pressed” .
The choice is, of course, in every sense!
[1] Vikipedia.