Eļļās šķīstošo aktīvo vielu pārskats - turpinājums
Kapsaicīns ir čili un citu pikanto piparu aktīvā viela, kas rada kairinošo, aso sajūtu. Organismā kapsaicīns saistās ar vanilloīdu receptoru (pazīstamu arī kā TRPV1), kas saņem signālus, kad ķermeņa šūnas ir ievainotas vai fiziski sadedzinātas. Kad kapsaicīna molekula ir saistīta ar TRPV1 receptoru, smadzenēm tiek signalizēts par bojātajām šūnām. Tas savukārt izraisa vieglu iekaisuma reakciju, kuras mērķis ir ārstēt ievainotās šūnas [1]. Ir novērota kapsaicīna pozitīvā ietekme uz vairākām slimībām, kā arī organisma labsajūtu kopumā. Tam ir pierādīta pretvēža īpašības dažādās slimības formās ieskaitot plaušu [2], kuņģa [3], prostatas[4] un krūts [5] vēzi. Citi kapsaicīna veselības ieguvumi ir spēja mazināt sāpes, piemēram, reimatoīdā artrīta, osteoartrīta[6], cīnīties ar psoriāzi[7], diabētu [8] un liekā svara problēmām [9].
Hlorofils ir augu zaļais pigments, kas atbildīgs par gaismas absorbciju fotosintēzes procesā, rezultātā radot enerģiju. Visiem zināms, ka hlorofils ir ārkārtīgi nepieciešams augiem, taču tikpat svarīgs tas ir arī cilvēkiem. Pateicoties tā spējai veidot stingras molekulārās saites ar noteiktām ķīmiskām vielām, kas izraisa oksidatīvos bojājumus un slimības, hlorofilam piemīt spēcīgas antioksidanta un pretvēža īpašības[10]. Tas bloķē tādas kancerogēnas vielas kā:
a) policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži, kas sastopami tabakas dūmos[11],;
b) heterocikliskieamīna toksīni, kas rodas augstā temperatūrā pagatavotā gaļā [12];
c) ar pārtiku iegūti toksīni, piemēram, aflatoksīns- B1 (pelējuma veids), kas atrodams daudzos graudos, pākšaugos[13];
Hlorofils palēnina kaitīgo baktēriju vairošanos padarot to par lietderīgu līdzekli brūču dzīšanas procesā un infekciju profilaksē [14]. Uzlabojot gremošanas sistēmas darbību, hlorofils regulē vielmaiņas procesus, kā arī palīdz cīnīties ar liekā svara problēmām[15]. Tāpat pie hlorofila dziedinošajām īpašībām var pieskaitīt spēju uzlabot asins sastāvu, nodrošināt orgānus ar dzelzi, palīdzēt anēmijas gadījumā, uzlabot redzi, mazināt varikozās vēnas, palīdzēt attīrīt aknas[16].
Overview of the active substances soluble in oils - continued
Capsaicin is the active ingredient of chili and other spicy pepper, which makes the irritant, sharp feel. In the body, capsaicin binds to a vanilloid receptor (also known as TRPV1) that receives signals when the body cells are injured or physically burned. When the capsaicin molecule is associated with THE TRPV1 receptor, the brain is signalled to be damaged cells. This in turn causes a mild inflammatory reaction aimed at treating injured cells [1]. The positive effects of capsaicin on a number of diseases and on the well-being of the body as a whole have been observed. It has been shown to have anticancer properties in various forms of the disease, including lung [2], gastric [3], prostate [4] and breast cancer [5]. Other benefits of capsaicin health include the ability to reduce pain, such as rheumatoid arthritis, osteoarthritis [6], to fight psoriasis [7], diabetes [8] and overweight problems [9].
Chlorophyll is the green pigment of plants responsible for absorbing light in the photosynthesis process, resulting in energy. Everybody knows that chlorophyll is extremely needed for plants, but it is just as important for humans. Due to its ability to establish strict molecular links with certain chemicals that cause oxidative damage and diseases, chlorophyll has strong antioxidant and anticancer properties [10]. It blocks carcinogenic substances such as:
(a) polycyclic aromatic hydrocarbons occurring in tobacco smoke [11];
(b) heterocyclic amine toxins occurring in high-temperature meat [12];
(c)in food found toxins such as aflatoxin-B1 (molding type) found in many grains, legumes [13];
Chlorophyll slows down the reproduction of harmful bacteria by making it a useful tool for wound healing and the prevention of infections [14]. By improving the functioning of the digestive system, chlorophyll regulates metabolic processes and helps to tackle overweight problems [15]. Similarly, the healing properties of chlorophyll can include improving blood composition, supply organs with iron , assisting anaemia, improving vision, reducing varicose veins, helping to clean the liver [16].
[1]https://draxe.com/capsaicin/
[2]InVivo, 1989, 3(1), 49-53.
[3]Helicobacter, 2016, 21(2) 131-142.
[4]CancerRes., 2006, 66(6) 3222-3229.
[5] Mol. CellProbes. 2015, 29(6), 376-381.
[6]Orthop. Res., 2015, 33(12), 1854-1860.
[7] J. Am. Acad. Dermatol., 1993, 29(3), 438-442.
[8]Clin. Nutr., 2016, 35(2), 388-393.
[9] Mol. Biol. Rep., 2012, 39(7), 7583-7589.
[10]https://draxe.com/chlorophyll-benefits/
[11] Chem. Res. Toxicol., 1995, 8(4), 506-514.
[12]Environ. Mol. Mutagen., 1996, 27(3), 211-218.
[13]Carcinogenesis, 2005, 26(2), 387-393.
[14]Inflammation, 2012, 35(3), 959-966.
[15]Appetite, 2014, 81, 295-304.
[16]Butenko, V. Zaļā Dzīve, Izdevniecība: Zvaigzne ABC, 92-97.lpp.